Är det något man har i dessa pandemitider så är det tid.
En tid för upptäckt av olika saker som man inte tidigare sett, upplevt eller vetat om.
En sån sak är den delen av historien där de riktiga “Pirates of the Carribean” levde i.
Efter att spontat snurrat runt lite på streamingtjänsterna så hittade jag något som intresserade ögat. En dramaserie ihopbakad med en historieberättelse – en genre jag för övrigt är ruskigt svag för.
Den här heter The Lost Pirate Kingdom och den hittas på Netflix.
Vill inte spoila något om handling eller så, men då handlingen är vad som sägs ha hänt genom historien så är ju den redan röjd sedan länge. Det här utspelar sig samtidigt som vår krigarkung Karl XII börjar rida runt i Europa för att försvara Sverige. Det är en tid när de rika engelska köpmännen lever gott på sin barbariska slavhandel, och där Västindien är ett slags nav för allt det här. Så medan Karl XII besöker mindre exotiska platser som Narva och Bender, och till slut får se sig besegrad med en kula i tinningen vid Fredrikshald 30 november 1718, så seglar engelska, spanska, holländska och franska fartyg kors och tvärs över Atlanten med varierande last.
De västindiska öarna var i stort sett alla kolonier till någon av stormakterna och var som kassakistor för de samma. För att inte dra det i långbänk så börjar London ge ut fribrev till pirater så att de kan plundra rika spanska skepp på last och annan rikedom. Då slapp England själva sätta in trupper och skepp. Piraterna läts göra jobbet åt dom helt enkelt. Men det där håller ju ett tag tills fler aktörer vill in på scenen.
Och det är ju här, nånstans i mitten av serien, jag får en så enormt stor aha-upplevelse. Inte för att jag inte visste om det, men det blev plötsligt så väldigt klart var Hergé hämtat precis allt till sitt dubbeläventyr Enhörningens Hemlighet och Rackham den Rödes skatt. En av de riktiga piraterna som gjorde sig ett namn under perioden hette just Rackham.
Men det är Edward Teach, född i trakterna kring Bristol i England, som är den stora “stjärnan” i piraternas rike. Under namnet Blackbeard gör han sig känd, eller ökänd beroende på vilken sida av skranket man befinner sig, och ännu mer slående likheter dyker upp. Den pirat som i Tintins äventyr heter Rackham den Röde ser i böckerna ut som de säger att Blackbeard såg ut. Hergé bakade sonika ihop två karaktärer till en!
Om vi sedan återgår till en tidigare tidsliknelse så är det hyggligt slående att en av världens mest ökända pirater dör 22 november 1718, och en vecka senare dör en av Europas stora krigsherrar i en skyttegrav i Halden, Norge.
Att Tintin tillsammans med kapten Haddock sedan åker till Karibien för att leta efter Haddocks förfaders förlista skepp är ju säkert lika mycket nyfikenhet hos Tintins skapare som hos många samtida historikers. Vad hände med piratskeppen, och finns det skatter kvar ombord på de förlista farkosterna?
Hur som helst, har ni samma historiska och nyfikna läggning för det som en gång var så är det här en serie väl värd att se!