Skip to content

Beck

Martin Beck – Maj Sjöwall och Per Wahlöös världskända karaktär som varit en inspiration för många av nutidens krimförfattare. Något som ett flertal vittnar om i den dokumentär om Maj Sjöwall som finns att se på SVT Play. I Sverige har fyra personer gestaltat kommissarien. Det började en gång med Keve Hjelm i filmen Roseanna från 1967. Detta är en film jag inte sett och tar gärna emot tips om var man kan göra det. 

Sedan var det Carl-Gustaf Lindstedt som blev beck i Mannen på taket, en film som är baserad på boken “Den vedervärdige mannen från Säffle”. En bra film från 1976.
1993 kom så den första i serien med undertiteln “Historien om ett brott”. Brandbilen som försvann var Gösta Ekman första film av totalt sex där han gestaltade Martin Beck.
Från 1997 till idag så är det Peter Haber som är Martin Beck. Det är väl också Haber som ÄR Beck för de allra flesta. Det finns 42 filmer inspelade och det är dessa som jag nu kommer att gå igenom. Det finns en del favoriter bland alla dessa 90-minuters guldkorn som alla finns att streama på Cmore. Eftersom jag förutsätter att ALLA har sett filmerna så bryr jag mig inte om jag skulle “ge bort” poängen lite här och där. Nu kör vi!




1 – Lockpojken
En anställd på en förbränningsanläggning utanför Stockholm ser till sin fasa en kropp bli dumpad i en av ugnarna. Polisen Martin Beck och kollegan Gunvald Larsson tar sig an det svåra fallet. De inser att ett brutalt mord har begåtts men de enda spåren är ett par tänder och en kodad e-postadress.
Kommentar: Den första och fortfarande en av de vassare filmerna. Läskig tråd i filmen som får en grym twist i sin upplösning när det visar sig att det är en domare som inte bara är mördare, han är dessutom pedofil. Alltid en fin känsla när sånt vider åker dit. “Cybersnuten” Lena Klingström gör entré med sitt patrullerande bland “sysoper”. Antar att det 1997 var ganska avancerat att kunna spana online vilket man får ha med sig när man tittar.
Citat: – Kan inte du gå ut och…spela lite. (Gunvald till Beck när han vill vara ensam med skummisen Keith Karlsson och “förhöra”honom på Gunvalds eget sätt.
Betyg: 7 av 10
Premiär: 1997 (bio)


2 – Mannen med ikonerna
När en rysk kvinna hittas mördad kopplas kommissarie Martin Beck in på fallet. Men när spåren leder till ryska underrättelsetjänsten, tar SÄPO över fallet. Beck bestämmer sig för att fortsätta utredningen, tillsammans med sin partner Gunvald, trots att han riskerar sitt jobb.
Kommentar: Nadia Vasiljev hittas död och styckad i Långsjön och gubben Oleg framstår snabbt som en skum jävel. En tanig gubbe som sparar på ryska ikoner, samtidigt som han har en begravningsbyrå. Smågangstern Arne Enberg har lyckats få Oleg och hans polare att rycka guldplomber ur de döda och det är runt det där som storyn snurrar. detta samtidigt som Säpo vill utvisa en ryss för att han ligger med statsrådet Rosa Andrén. de tar chansen att sätta ryssen i samband med mordet och Beck sätts under tidspress att lösa fallet. Det börjar också en mindre cliffhanger i den här filmen då supersnutarna Banck och Jäder spanar ryssmaffian och deras knarksmuggling. Något som får sin upplösning i Vita Nätter.
Citat: – Tror ni…deeeeeeee (Oleg Vasiljev om anklagelserna om att han skulle mördat sin hustru).
Betyg: 7 av 10
Premiär: 1997


3 – Vita nätter
Kommissarie Beck och Gunvald Larsson utreder ett fall av narkotikasmuggling som har koppling till ungdomars nattliga rave-fester. Det blir ett fall som kommer få stora personliga konsekvenser för Martin Beck när hans son blandas in i utredningen.
Kommentar: Storyn om Micke, som visar sig vara Martins son, fortsätter. Han blir skjuten vid ett tillslag som Banck och Jäder planerat. Beck blir bedrövad och säger att han ska sluta. Gunvald tar över befälet och får åka till Restaurang Ugglan där man hittat delar av ägaren i grillen. Här dyker en annan karaktär upp som i en senare film kommer att ha en huvudroll, nämligen Gavling. En roll som superproffset Lennart Hjulström spelar med bravur.
Citat: – Bjud dom på lite grillkött! (Gunvald på frågan om vad man ska göra med alla journalister som samlats utanför Ugglan.)
Betyg: 5 av 10
Premiär: 1997


4 – Öga för öga
En rad kvinnor från olika delar av landet blir mördade. Något tydligt samband går inte att fastställa men de har alla fått ögonen utskurna efter att de dödats. Spåren leder Beck och hans kollegor till ett litet samhälle och en skandal som involverade en skolklass för 20 år sedan.
Kommentar: Klingström och Beck är ute och åker i landsbygden där de lokala poliserna inte riktigt gillar “stockholmarnas” närvaro när de letar runt i den gamla klassen som drabbats av en massa mord. Bra inlindad story som får sin twist när det visar sig att det är Karin Lofjärd som hämnats en gammal våldtäkt på ett, får man väl ändå säga, ganska rejält sätt. Inte nog med att hon hade ihjäl alla som bevittnade våldtäkten, hon skar ut ögonen på dem också. Klingström blir på allvar satt i klistret i slutskedet då hon är själv hemma hos Lofjärd) som för övrigt spelas av Habers fru i riktiga livet, Lena T Hansson).
Citat: – Jaha…usch. (Wersén efter att Beck förklarat att Lofjärd skjutit sig själv i munnen)
Betyg: 6 av 10
Premiär: 1997


5 – Pensionat Pärlan
En liten flicka springer ut i vägen och blir påkörd av en bil. Bakom ratten sitter polisen Gunvald Larsson, som kör för fort. Samtidigt sker en mystiskt sprängning nere i Värtahamnen. Beck och hans kollegor utreder båda händelserna som underligt nog verkar ha ett samband
Kommentar: En svajig Gunvald som efter krocken blir helt besatt av att finna ut vem flickan var. Explosionen vid Värtan har med smuggling att göra och även här smyger gamle Gavling in som en huvudfigur, fast lite i bakgrunden (än så länge). Den sprängde taximannen hade tvingats smuggla explosivt cesium för att få komma till Sverige där hans barn redan fanns, så kallade ankarbarn. När väl Gunvald, i sitt sökande om flickans ursprung, får för sig att ta in på Pensionat Pärlan så kommer han inte bara på vad som försiggår där inne. Han får också en oväntad invit han blir tvungen att acceptera. Storyn vävs ihop snyggt då allt faller på plats.
Citat: – The belt must on, ta pårej bältet för fan!  (Taxichaffisen i början)
Betyg: 7 av 10
Premiär: 1998


6 – Monstret
När en resväska som misstänks innehålla en bomb skjuts sönder av Stockholmspolisen görs en chockerande upptäckt, i väskan låg ett spädbarn. Polisen försöker förgäves att tysta ner tragedin, men media får snart nys om händelsen samtidigt som en intensiv jakt efter ”Monstret” inleds.
Kommentar: Titeln ger ju bort att det är något hemskt i görningen, och det är i de här sammanhangen man ändå får en fundering om hur det står till hos manusförfattarna Börjlind. Hur kommer man på en sån story? Inte för att det är en dålig story, men den är ju “beyond” vidrig. Som vanligt i de här tidiga Beckfilmerna finns det alltid en mängd olika spår och teorier, inte alltid sammankopplade till en början, så också den här. En väska sprängs innehållande ett spädbarn. Jakten på den som placerat väskan på gatan startar. Samtidigt saknas “Anita” och sökandet startar efter henne. Ledtrådarna går först mot den halvalkade Ove Lundin som blir uthängd på löpsedlar som den som ansvarig för Anitas försvinnande och sedermera död. Men som vanligt vore det för enkelt…
Citat: – Märta från Stäket och lite annat löst folk… (förhörd alkis svara Gunvald om vilka som var med och söp)
Betyg: 8 av 10
Premiär: 1998


7 – The Money Man
En polis hittas död och allt tyder på självmord, men Martin Beck misstänker mord. Snart visar det sig att den avlidne levde ett dubbelliv och jobbade för Becks ärkefiende Lennart Gavling, en höjdare i Stockholms undre värld. Polismannens död leder Beck och Gavling till en slutlig uppgörelse.
Kommentar: Ska jag plocka ut en av alla de här filmerna som “bäst” så är det här den. Gunvald i toppform, Gavling i toppform och en herrans massa oneliners med en bra story som lök på laxen. Grannen är även han i storform och levererar bra.
Allt börjar dock med att polismannen Göte Nordmark till synes suttit på en bänk i Skinnarviksparken och skjutit sig. Vid rotande i Nordmarks liv visar det sig att han haft en sida ingen känt till.  Om ni bara ska se en enda Beckfilm i livet så är The Money Man den ni ska se!
Citat: – Att sitta solo på en bänk i en bögpark och skjuta sig, då är man väl knappast i toppform! (Gunvalds egna sätt att beskriva Nordmarks frånfälle).
Betyg: 10 av 10
Premiär: 1998


8 – Spår i mörker
Martin Beck är på väg att åka på semester när det inträffar en serie brutala mord i Stockholms tunnelbana. Beck och Gunvald Larsson utreder fallen där alla offer har blivit halshuggna och mördaren efterlämnat en särskild signatur.
Kommentar: Läskig historia. Åter funderar man på manusförfattarnas morbida idéer när det gäller brott som ska begås i filmerna. Att det sedan förmodligen finns folk som i verkligheten bor nere i tunnelsystemet gör det ju ännu mer creepy. Bra story med en hel del konflikter på olika håll. Wersén har det tufft på jobbet, kan man lugnt säga.
Citat: – Hela stan står ju på ett jävla bäverbo! (Gunvald efter att ha sett tunnelkartan under Stockholm)
Betyg: 8 av 10
Premiär: 1997 (Visades på bio under namnet Beck 2)


9 – Hämndens pris
Två poliser mördas när de ertappar tre brottslingar med stora mängder sprängämnen. Det är upp till Martin Beck att lösa fallet och ta reda på vilka planer brottslingarna har för sprängämnet innan det är för sent. Gunvald Larsson var nära vän med en av de mördade poliserna och går långt i jakten på hämnd.
Kommentar: En film som när den kom fick viss kritik för att den påminde om polismorden i Malexander 1999. Det är den första filmen från den andra omgången och här har Klingström försvunnit och en viss Sara Beijer kommer in i gruppen. Hon får sina fiskar varma av Gunvald och blir inte långlivad. Vi får också stifta bekantskap med den kriminelle Dag Sjöberg, utmärkt spelad av Shanti Roney. Leffe Gudmundsson, en av de mördade poliserna, var nära vän med Gunvald och man kan säga att Larsson går all-in här.
En riktig kanon-Beck som har det mesta, allt från spänning till en mängd sköna one-liners.
Citat: – Renommé, är det nån jävla majonnäs eller? (Brottslingen Santos funderar…)
Betyg: 10 av 10
Premiär: 2001


10 – Mannen utan ansikte
En man hittas död i ett villaområde, knivmördad och med sitt ansikte bortskuret. När Martin Beck och Gunvald Larsson talar med den avlidnes hustru, får de veta att hon och hennes man hade kontaktats av en okänd man dagen innan mordet.
Kommentar:  I den nya omgången kommer Monica Oberg in som ny chef samt att det kommer två nya stjärnskott till poliser i Robban och Nick. De får vara med och utreda mordet på larmförsäljaren Jörgen Bäckman. “Stackars lille Jörgen” blir dessutom av med ansiktet i samband med mordet och det skapar en del förvirring. Otrohet och heder präglar filmen och det lämnas i vanlig ordning en del fina oneliners av framförallt Gunvald. Alice Levander gör sin entré i gruppen vilket skapar en och annan spänning…
Citat: – Nu är det dags för klarspråk, din jävla bönrullare! (Gunvald såklart)
Betyg: 9 av 10
Premiär: 2001




11 – Kartellen
Innehavaren av en grekisk restaurang hittas mördad på golvet till sin restaurang. Martin Beck tar sig an fallet, tillsammans med kollegan Alice Levander, och misstänker att de ansvariga för dådet är en skoningslös liga som bedriver illegal verksamhet i Stockholms krogvärld.
Kommentar: Ganska blek story kan jag tycka och den här är ingen av mina favoriter. Det som roar är Gunvalds minst sagt milda entusiasm till de kontorsuppgifter han tilldelas då han har foten i paket. Otroligt bitter och arg, dessutom inte helt tillfreds med sin nya kollega Alice Levander.
Citat: – I foten. Inte i huvudet! (Gunvald efter frågan om han inte är sjukskriven)
Betyg: 4 av 10
Premiär: 2002


12 – Enslingen
En asiatisk kvinna påträffas död vid Beckholmen mitt i Stockholm och en äldre man hittas mördad i sin trädgård på en skärgårdsö. Under utredningen upptäcker Martin Beck, Gunvald Larsson och Alice Levander att det finns en länk mellan de två morden.
Kommentar: Topprulle! Allt från stulna bilar, Vansöhjärtan, inbrott till porrfilm och mord. Gamle Johannesson har ingen stor roll…så länge han är i livet. Sedan nystas det upp att han knappast varit en mönstermedborgare och han blir en central figur. Det går om inte annat Madee Tavishak i god för. Gunvald får Oberg efter sig då samarbetet med Levander inte direkt går som på räls. Levander börjar dock svara emot sin mer rutinerade buffel till kollega och det blir en skön, oskön stämning. Snuten Sven dyker upp och Gunvald fattar tycke för denna “kompetenta kille”. Alice däremot har en historia med Sven och är inte direkt road av hans närvaro. Även där tar allt en tvär vändning… #saSvendet
Citat: – Eeeeeeeee (Det thailändska butiksbiträdet ropar på sin kollega)
Betyg: 10 av 10
Premiär: 2002


13 – Okänd avsändare
Revisorn Nils Audrup hittas mördad på korttidsparkeringen vid Arlanda flygplats. Mannen har varken biljett eller bagage, men Martin Beck upptäcker snart att den mördade hade bokat en enkel biljett till Malaysia. Hans konton var helt tömda och det verkar som att han tänkte lämna landet för gott.
Kommentar: Bra twist i den här filmen. Frilansaren Klas Duvander har fått ett tips om att EU-pengar rinner ur ett företag med bas i Murmansk. Bolagets chef Erik Tillman, spelad av den alltid (på film) lika vidrige Anders Ahlbom (Peter Teleborian, Millenniumtrilogin). Han gör det fruktansvärt bra, men är läskig i sina roller. Tillman håller sig också med en torped, Jurij Rostov, som i sin blå Pajero tar sig runt och ställer till saker. Duvander stöter på en mängd märkligheter i hans sökande efter information. Samtidigt har Duvanders fru ett jobb på socialförvaltningen och har det jobbigt med en klient. Många trådar i filmen som är en riktig pärla på många sätt!
Citat: – Men, Bengt Bedrup har du väl hört talas om? (Beck när han står och kollar på liket efter Adrup)
Betyg: 9 av 10
Premiär: 2002


14 – Annonsmannen
Två brutala fall där kvinnor överfallits i en skog verkar ha en gemensam nämnare i en tidningsannons. Martin Beck och hans kollegor måste lösa det komplicerade fallet innan fler kvinnor faller offer.
Kommentar: Alice Levander står i huvudrollen här då hon på eget bevåg anmäler sig som lockbete i jakten på en våldsverkare som använder annonser på närköp för att locka till sig sina offer. Förtroendet från Gunvalds sida växer omedelbart i och med detta. En hyggligt skadad morsa har gjort sin son till något ännu värre och jakten på dåren, som de såklart inte vet vem det är från start, tar sin början. Allt börjar med att Malin Tavast försvinner och att man hittar Eva Lindskog död och våldtagen. Otäck film med tanke på att samhället innehåller alldeles för många dårar som gör sig skyldig till sånt här. Rune Fjällgård är också ett namn som dyker upp…
Citat: – Hur fan kom han in? Genom brevlådan? Är det här ArkivX? (Gunvald undrar över hur någon tog sig in i Kent Svanborgs lägenhet)
Betyg: 6 av 10
Premiär: 2002


15 – Pojken i glaskulan
Modern till en autistisk pojke blir mördad i sitt hem. Den elvaårige pojken, Jack, hittas i huset med mordvapnet i handen och klarar inte av att kommunicera med omgivningen. Men Martin Beck och hans kollegor misstänker snart att fallet inte är så solklart som det först verkat.
Kommentar: Allt börjar med att en pung ritas på ett papper, vilket kan vara en märklig start på en film. Därefter sker ett mord, och den mördade är den autistiske pojken Jacks mamma. En undersökning pågår runt och kring Jacks förhållande, samt mamman Mona Svenssons förehavanden. Josef Hillman agerar skumt och den dubbade konstapeln har tydligen haft lite fuffens för sig. Ett tragiskt fall som drar ner betyget på filmen.
Citat: – Det är tamejfan förjävligt. Varenda gång man är två centimetern från den där jävla pilsnern så dyker det upp ett lik! (Gunvald strax efter ett nytt larm inkommit)
Betyg: 4 av 10
Premiär: 2002


16 – Sista vittnet
Två kvinnor hittas döda. De går inte att identifera men allt tyder på att det är samma gärningsman. All personal kopplas in, men innan utredningen hunnit komma igång på allvar hittas ytterligare ett kvinnolik. En detalj leder till ett märkligt avslöjande – alla tre offer är prostituerade från Lettland och hiv-smittade.
Kommentar: Beck får problem med hjärtat på mer än ett sätt. Blir betuttad i Lillemor på Landexa samtidigt som en hjärtinfarkt är i antågande. Mitt i allt måste de leta upp en lettisk prostituerad som rymt från sina traffickers. Gunvald går undercover som föreståndaren Janusz som jobbar på ett “solarium”. Allt för att komma nära gangstern Teddy och hans gäng.

Martin får dock problem då det visar sig att Lillemor spelat ett spel med Martin för att få vetskap om utredningen som även Landexa är indragna i. Bra rulle!
Citat: – Ja, särskilt på 80-talet (Beck får frågan av Lillemor om han hade ätit)
Betyg: 8 av 10
Premiär: 2002 (bio 4 januari 2002, DVD 30 november 2003)


17 – Skarpt läge
En kvinna flyr med sina barn efter en brutal misshandel i hemmet. Snart därefter hittas en man mördad i samma hus. Beck och Gunvald upptäcker blodspår på mordplatsen som binder henne till dådet, men hon är nu spårlöst försvunnen.
Kommentar: Den högst (i filmen) osympatiske XX, spelad av Björn Bengtsson, kliver in och tar en stor plats direkt. Nyss hemkommen från jobbet är han vidrig och äcklig mot familjen och man vill direkt ge aset ett nackskott. Bara vetskapen om att det finns svenska hem där den här typen av kvinnoförnedring förekommer gör mig förbannad och extremt sorgsen. Men aset åker såklart dit i slutet, men vägen dit är både krokig och ruskig. Stjärnskotten Robban och Nick är väck och Oskar Bergman (Måns Nathanaelson) kliver in och tar platsen som gruppens “stjärna”. Vi får också träffa Gunvalds syster som även hon bor med en mindre människa till karl med tillhörande problem. Något som får en naturlig lösning. Gunvald börjar också umgås med Martins dotter Inger, vilket inte är helt okomplicerat. Som lök på laxen flyttar “grannen” in till Beck då det är stambyte i hans lägenhet. Att ha tar plats är väl ingen överdrift.

Noterbart är att musiken till filmerna med de svartvita omslagen är skriven av Anders Bagge, Anders Herrlin (basisten i Gyllene Tider) och hans fru, Jennie Löfgren.
Citat: – En halvtrött snut och en gammal duschrunkare från Bagarmossen. Två käcka homofiler i sina bästa år va! (Grannen skojar till det, att han sagt till en annan granne att han och Beck “kommit ut”)
Betyg: 9 av 10
Premiär: 2006 (på bio 28 juni)


18 – Flickan i jordkällaren
Martin Beck och Gunvald får ett makabert fall där en död flicka hittats i en övergiven källare, prydligt nedbäddad i en säng. Bredvid henne står en tallrik nylagad mat, men den rättsmedicinska undersökningen visar att hon varit död en tid. Inget barn är anmält saknat. Vem är hon, och hur hamnade hon där?
Kommentar: Lena Klingström gör återkomst i samband med en polisfest. Samtidigt upptäcker ett ungt par på upptäcktsfärd ett lik i en jordkällare. Det visar sig vara en ung flicka. Sen är det igång. Beck och Gunvald åker och förhör markägaren Jan Ekman, grymt spelad av Lars Amble. Sådär härligt överlägsen och översittig som man kan föreställa sig gamla godsägare. Paret Ekman har också en son, Nils, som enligt mamma Ekman är “lite eljest”.
– Han är en idiot, förstärker myspappan Jan. Nils blir mer och mer intressant för utredningen. En utredning som till slut landar i Tyskland med en högst märklig upplösning. Väl där dyker kommissarie Sperling upp för första gången. Denne fryntlige karl kommer senare att dyka upp i en annan film som vi återkommer till. En med Beck-mått ganska svag rulle.
Citat: – Du får elda med adelskalendern då. (Gunvald till godsägare Ekman när denne beklagar sig över skenande uppvärmningskostnader)
Betyg: 4 av 10
Premiär: 2006


19 – Gamen
När Sveriges före detta idrottsminister John Vedén försvinner spårlöst, kopplas Beck och hans grupp in trots att man inte är säker på att ett mord har begåtts. Det uppdagas snart att Vedén var spelberoende, och spåren leder till en illegal spelvärld där även den minsta obetalda skuld kan få ödesdigra konsekvenser.
Kommentar: Den socialdemokratiske idrottsministern Vedén delar ut två miljarder till idrotten på en tv-sänd gala. Sen försvinner han. Tänk att vi måste gå till filmens värld för att hitta en idrottsminister… Det uppstår viss panik på Sveavägen 68 där en mörkläggning planeras då de oroar sig för att edén ska släppa en massa hemligheter i en bok. Inget nytt under solen gällande mörkläggningar från Sveavägen 68 således.
Men så snurrar storyn in kring en Jack Vegas-torsk som kallas Gamen. Tydligen ett öknamn som ingen vill ha, men “Kritan” vill snacka med honom och då är det bara att infinna sig. “Kritan” som för övrigt spelas av Jens Hultén som senare i livet skulle dyka upp som en favoritskurken Seth Rydell i filmerna om Johan Falk. Kritan är ju inte helt ren och omges av diverse skummisar. Gamen blir intressant i utredningen om ministerns försvinnande, men upplösningen blir aningen oväntad. Helt okej rulle, inte mer. Margareta Oberg är personligt bekant med Vedén så det blir aningen personligt för henne.
Citat: – Det kanske är dags för en pickadoll i rövhålet i alla fall då? (Gunvald funderar på hur man ska få info från Frank Boder)
Betyg: 6 av 10
Premiär: 2007


20 – Advokaten
Beck-gruppen tar sig an ett fall där en stjärnadvokat har blivit brutalt mördad i sin lägenhet. Det uppdagas att han arbetade med ett mål mot ett stort företag som blivit beskyllt för miljöbrott, något som kunde vara ett motiv för mordet. Men snart hittar de nya ledtrådar som sätter utredningen i ett annat ljus. 
Kommentar: En hostande Pierre Lindstedt inleder och vi går vidare till en rättegång där den alltid utmärkte Dan Ekborg spelar Lindstedts advokat i det nämnda miljöbrottsmålet. Motparten spelas av den alltid otäcke Per Ragnar och han kommer att vara en central figur i den här filmen. Efter rättegången får advokaten ett dokument som skulle vinna saken åt dom. Som lök på laxen sker ett inbrott i hans hem, allt medan Per Ragnar och gänget sitter runt ett bord och väntar. Medan inbrottet pågår knallar Ekborg hem med ett kvinnosällskap och ja, ni vet…senare är han död. Var det betjänten som gjorde det? Nja, som vanligt är den enkla lösningen inte alltid den rätta, och även den här storyn får en aningen oväntad twist.
Citat: – Frågar Oberg är jag på Åhléns och misshandlar snattare (Gunvald efter att han är belagd med inre tjänst)
Betyg: 5 av 10
Premiär: 2007




21 – Den japanska shungamålningen
Becks tyske kollega Hans Sperling är på besök i Stockholm och kontaktar honom när han hittar en mördad kvinna på sitt hotell. Kvinnan ligger på en säng omgiven av rosor, precis som en känd målning av konstnären Chagall. Tillsammans börjar de undersöka fallet som leder dem in i en kriminell konstvärld.
Kommentar: Gänget tar in på Spa, alltmedan den fryntlige tysken Sperling är på besök i Stockholm för en konstauktion. Dam hittas mördad på Sperlings hotell och det hela tar fart. Många konstigheter i den här filmen, och ännu konstigare blir det när Jan Malmsjö dyker upp som synnerligen skum och obehaglig. Grannen bjuder in “fritzen” (Sperling) på “ein stänkare” och Martin kommer hem till ett mindre sjöslag. Det sjungs och gruppen “Drei Trocaderos” är ett faktum. Det är också första filmen där grannens namn blir offentligt. En av de filmerna som jag ändå upplever som väldigt blek, men smaken är ju olika.
Citat:  – Jag pola med en geisha en gång. Maiko, 19 år. Plommonhy, ögon snea som en lördagsfylla vettu… (Grannen naturligtvis)
Betyg: 3 av 10
Premiär: 2007


22 – Den svaga länken
Beck och hans kollegor får ett fall där en ung kvinna hittats våldtagen och mördad i en park. Men de ledtrådar man har är få och knapphändiga, och ett vittne har lämnat förvirrade uppgifter. En granskning av överfallsvåldtäkter i Stockholm visar att det finns en koppling mellan brottsplatserna och den blå tunnelbanelinjen. 
Kommentar: Inger och Gunvald har varit på bio, och vid avskedet bjuder Inger på en kindpuss vilket får den hårdnackade polisen att se aningen ovan ut. Nästa scen, en påstridig svarttaxichaffis som tjatar på en tjej som dock väljer att tacka nej till inviten. Det går ju kort efter dessvärre åt helvete för henne. Innan hinner hon ringa till sin mor och far som går ut för att möta henne. Väl i parken hör de hennes rop på hjälp, men när de kommer fram är det redan försent. De hittar sin dotter mördad.
Då ämnet fortfarande är allt för aktuellt i Sverige så tar den här storyn på mig då jag också har en dotter. Utan att ge bort upplösningen så kan jag lugnt säga att “jag skulle förmodligen velat göra likadant själv”.
Citat: – Det har varit härligt att jobba med er. Vi ses på månbas Alpha! (Gunvald efter färdig utredning)
Betyg: 8 av 10
Premiär: 2007 (bio)


23 – Det tysta skriket
Beck och hans kollegor anländer till en olycksplats där två flickor har blivit påkörda av ett tåg. Frågorna radar genast upp sig. Vem tillhör fotspåren som hittas vid de döda kropparna och hur hamnade flickorna på spåret? Spanarna ställs inför ett ovanligt fall där ledtrådarna går i helt olika riktningar.
Kommentar: Beck har tandvärk. Ingen bra start på en mordutredning. Inte blir det bättre av att han blir mobbad av gruppen frö sin tandläkarskräck. Grannen spär på och saltar lite extra. Den tilltagande relationen mellan Inger och Gunvald får sig en rejäl törn när pappa Martin kliver in och tycker till. Han inser väl till slut att han ställt till det rejält för sitt barn och barnbarn. Mer röra – Bodils grabb går i samma klass som några inblandade i de båda flickornas liv. Det snos även mycket mobiler på skolan och spåren leder till en viss person.
I bakgrunden lurar ett internetvider som lockar unga flickor till fotograferingar, drogar dem och våldtar. Även han blir intressant för utredningen. Det är dock uteliggaren Kenny Sörberg som sitter på nyckeln…
Citat: – Sa han och såg ut som en påse fotsvett. (Grannen om Becks status)
Betyg: 5 av 10
Premiär: 2007


24 – I Guds namn
När en paparazzifotograf blir brutalt mördad upptäcker Beck och hans kollegor att offrets lägenhet är genomsökt och hans fotoutrustning borta. Frågorna hopar sig. Hade fotografen tagit kränkande bilder? Handlar det om hämnd? En intensiv jakt på mördaren börjar, men fallet visar sig vara mer komplicerat än Beck först anat.
Kommentar: Vi startar upp på ett predikantmöte där prästen håller en böghatande predikan. I nästa ögonblick blir en nattvandrare (fotografen) brutalt sönderhuggen. Gunvald är helt utbränd och ber Martin komma hem till honom – vilket händer för första gången i historien. Margareta Oberg har också sina problem och söker upp Gunvald för att höra hur det står till. Han meddelar att han funderar på att sluta. Det formas nån form av band dem emellan vilket blir tydligare mot slutet.

Bögspåret hålls vid liv, samtidigt som paparazzispåret fortfarande hålls vid liv. Oberg får besök av en gammal vän som ger henne en cd med någon form av material. Någon spanar utifrån när skivan lämnas över, vilket blir Obergs öde. Hon ringer Beck och ber honom komma över och väl där hittar han henne skjuten. Spåren leder till Lots Brödraskap, de som stod bakom prästens böghatande predikan. Många som blir arga efter mordet på Oberg, så också Gunvald…och då vet man ju vad som brukar kunna hända.
Citat: – Jaha, nu blev det färgfilm igen! (Grannen efter en balkongstänkare)
Betyg: 9 av 10
Premiär: 2007


25 – I stormens öga
Gunvald Larsson blir misstänkt för mord och får Säpo efter sig. Martin Beck får order om att anhålla honom, vilket sätter lojaliteten till kollegan på prov. Samtidigt jagar Beck och hans kolleger en grupp miljökämpar som använder terroristmetoder.
Kommentar: En kvinna (Kim Reeshaug) upplevs vara jagad och hon tar sin son och flyr. Ett lik hittas i en biltunnel och polisen tror att det är Kim Reeshaug. Hon ses tillsammans med Gunvald vilket intresserar Säpo, vilka gör hembesök hos Beck för att få tag på Gunvald. Redan här är det rörigt och skumt vilket såklart är bra. Reeshaugs barn rövas bort och hon söker hjälp av sin gamle vän Gunvald. Han får då reda på att grabben Tom är hans son. It’s just became personal… Han blir både skjuten. påkörd och slungad i vattnet i Värtahamnen, efterlyst av Säpo. Alltmedan han gömmer sig hemma hos kollegan Oskar Bergman. Under tiden förbereder terroristerna ett attentat mot Forsmark.
Citat: – Nä. Jag tyckte inte att det var läge att servera honom en farsa på begravningen (Gunvald på frågan om Tom vet om att han är hans pappa)
Betyg: 5 av 10
Premiär: 2009 (bio)


26 – Levande begravd
I en sandlåda i Stockholm hittas en träkista nedgrävd. Inuti ligger en död kvinna som blivit levande begravd. Offret visar sig vara en välkänd åklagare och Beck anar att ett mc-gäng ligger bakom det sadistiska mordet. Men utredningen tar en oväntad vändning när en ny kista hittas.
Kommentar: Otäck film. Tänk dig själv att bli levande begravd…fy fan. Fler kistor hittas på olika platser, samtidigt har mördaren tagit kontakt med Martin. Då grannen Valdemar har flyttat en våning ner så har Beck fått en ny granne precis bredvid sig. En som konstigt nog också är verksam i byggbranschen. Martin känner sig iakttagen och sover dåligt som följd av detta. Gruppen tittar på bevakningsfilmer från fyndplatserna och ser en skäggig koppling. När Martin beger sig till hemmet för det senaste offret märker han att dörren är olåst varpå han går in. Telefonen ringer och svararen går igång. Då pratar helt plötsligt mördaren direkt till honom. Efter ett tips åker gänget ut till en verkstad och hittar allehanda bevis och i en kista hittar de den skäggige mannen, vid liv men neddrogad efter en överdos. Case closed tänkte de nog, men så är det ju naturligtvis inte. En oväntad hjälte kliver fram i slutet.
Citat: – Säger du det. Tycker han ser riktigt pigg ut jag… (Gunvald när det hittade liket i skogen fullt av mask beskrivs ha legat “en stund”)
Betyg: 6 av 10
Premiär: 2010 (bio)


27 – Rum 302
En ung kvinna hittas strypt på ett hotellrum i centrala Stockholm. Martin Beck och Gunvald Larsson utreder fallet där spåren leder åt flera olika håll – från stans förorter till nattlivet runt Stureplan.
Kommentar: Bland en del nya ansikten så dyker Klas Fredén upp som ny polischef. Skönt dryg och spelad av Jonas Karlsson blir han ett aningen exotiskt inslag på stationen. Denise Andersson hittas död i rum 302 och utredningen tar fart åt en mängd olika håll. Gamla sångerskan Irma Schultz dyker upp som mamma till Denise. Hennes ex blir intressant för utredningen då han hade ringt det sista samtalet till hennes telefon på morgonen hon hittades. Som vanligt vore det ju alldeles för enkelt. Även gamle Oljelund är utbytt mot en kvinna och Martin blir lite förtjust i den nye rättsmedicinaren. Även Oskar Bergman får lite varma vibbar av en annan kvinna som dyker upp på stationen. En bil anmäls stulen och hittas. Problemet är att de som stal bilen inte gjorde det på den adress där den anmäldes stulen. Pappa och son Ahre blir inblandade på varsitt håll. Någon av de båda överklassmänniskorna ljuger…eller är det båda? Det blir en herrans röra med allt och alla till slut och ett aningen oväntat slut.
Citat: – Något ska kärringarna ha att göra medan gubbarna är och dricker middag med golfpolarna (Gunvald såklart)
Betyg: 6 av 10
Premiär: 2015 (VoD)


28 – Familjen
En ökänd gangsterboss blir mördad i sitt hem, skjuten av en prickskytt. Beck-gruppen kartlägger alla hans fiender, vilket visar sig vara större delen av Stockholms undre värld, och hittar en koppling till en tvåbarnsmamma som blivit ihjälkörd på en parkeringsplats i en förort.
Kommentar: Efter mordet drar gänget igång med en massa spaning. Helt plötsligt dyker Johannes Brost upp vilket alltid piggar upp. Han är på knarkspan och även de har haft ögonen på den mördade gangsterkungen. Vid sidan av utredningen sker en massa konstiga saker kring barnbarnet Vilhelms fotbollslag varpå Martin blir personligt engagerad. Det verkar också som att det finns en liten gnista mellan Gunvald och gangsterbossens änka. Hon spelas av Marie Robertson, som enligt nätet är född i Sunne. Heja Värmland!

Allt får sin upplösning även i detta familjedrama, men det blir ju som vanligt inte som man trodde att det skulle bli.
Citat: – Det är nybonade golv där ute. Var försiktig, det är lätt att trilla… (Gunvalds slutord i förhör med småpåve som hämtats in på plattan)
Betyg: 4 av 10
Premiär: 2015 (VoD)


29 – Invasionen
En död man hittas nedgrävd utanför Stockholm. Han går först inte att identifiera men när ytterligare en man hittas mördad får polisen anledning att tro att båda fallen har koppling till terrorverksamhet. Beck-gruppen tvingas nu samarbeta med Säpo, vilket inte är helt problemfritt. 
Kommentar: Två killar leker krig i skogen och hittar ett lik, en gubbe lämnar en moské pratandes argt i telefon, sen raskt över till lagerlokalen för företaget Festservice. Tillsammans med den närliggande “Jannes Bildelar” blir det en central punkt i filmen. En gubbe hittas mördad på Festservice och man kollar med grannarna, så också med den halte innehavaren av Jannes Bildelar  intill. Han har inte mycket gott att säga om sina grannar och meddelar att det varit “ett jävla rännande. Bara utlänningar, muslimer”. Tidiga tecken leder utredningen mot en möjlig terrorcell varpå Säpo dyker upp i form av Olle Sarri (!). Beck förstår ganska tidigt att det inte rör sig om terror utan om något helt annat. Oskar Bergman blir farsa och konstapel Larsson kräver att barnet döps till Gunvald.
Ingen av de bättre filmerna.

Citat: – Första eller andra världskriget? (Gunvald efter att Martin uttryckt att han är stel, “gammal krigsskada”)
Betyg: 4 av 10
Premiär: 2015 (VoD)


30 – Sjukhusmorden
När en kvinnlig patient avlider på ett sjukhus anklagar hennes son en läkare för att ha tagit livet av henne. Martin Beck och Gunvald Larsson tar sig an fallet som till en början ser ut att ha svaga grunder, eftersom sonen är en känd rättshaverist och den 80-åriga kvinnan var svårt sjuk. Men mycket tyder faktiskt på att hon bragts om livet.
Kommentar: Allt startar med en äldre kvinna som sitter i en stol och kippar efter luft, vilket man i dagens pandemi kan tänka sig in som en allt för vanlig händelse på våra äldreboenden. Nu dog dock filmens Birgitta i sviterna av ALS, men ändå. Intill ligger också en spruta, därav misstankarna om brott. Mycket annat skumt uppdagar sig efter hand och upplösningen blir lite överraskande.
Gunvald plågas av huvudvärk och anklagas för att vara bakfull och Martin brottas med sina känslor för rättsmedicinaren.
Citat: – Får man ha lite jävla ont i huvudet i det här landet utan att det blir ett jävla liv!
Betyg: 4 av 10
Premiär: 2015 (VoD)




31 – Gunvald
En undersökande journalist hittas misshandlad till döds i sitt hem, där även fingeravtryck från en ökänd indrivare påträffas. Mordoffret har blivit hotad av högerextremister, men det är främst arbetet med en bok som fångar Beck-gruppens intresse. Fallet får en fruktansvärd vändning och plötsligt står mycket mer på spel än att hitta mördaren.
Kommentar: Lortgangstern Risto Kangas dyker upp i ett restaurangkök och hotar att skära fingrarna av kocken i en sån där skärmaskin som finns i delikatessdisken på Coop och Ica. Det handlar såklart om pengar. Den undersökande journalisten Jakob Wivel hittas död och enligt en kompis hade han fått hot. Gruppen beslutar sig för att kolla upp Kangas ytterligare, och även höra vittnet Solveig Andersson (grannen till journalisten vidare). Bergman tvingas på lägenhetsvisning så Gunvald åker till vittnet själv. Problemet är bara att någon hunnit dit före. Vittnet ligger nedslagen i badkaret, Gunvald ser detta och innan han hinner göra något smäller ett skott av. Gunvald är skjuten och på sjukhuset kommer läkaren med dåliga besked. Oskar och Ayda brakar ihop om det polisiära arbetet. Väl tillbaka på fältet intar Bergman en mer Gunvald-esque attityd till de han förhör då han bubblar av skuldkänslor över att han lämnat Gunvald ensam. Risto Kangas dyker upp på mer och mer platser och är såklart insyltad. Värre blir det för Kangas då hans son blir kidnappad. Förhållandena runt Jakob Wivel blir mer och mer skumma, likaså kring hans kvinnliga kollega.
En av de bästa sena Beckfilmerna. Smått tragiskt ändå att en svensk filmepok tar slut just här.
Citat: – Sedan dess kan jag inte klockan! (Grannen efter att ha gått åtta ronder mot Skofteby-Bengtsson 1955)
Betyg: 8 av 10
Premiär: 2016 (VoD)


32 – Steinar
I resterna av en husvagnsbrand på en camping påträffas en oidentifierad kropp. Ägaren saknas, men är det verkligen hon som är offret? Och vilken roll spelar den så kallade grannsamverkan i det närliggande villaområdet? Samtidigt väljer polischef Fredén att rekrytera den norske mordutredaren Steinar Hovland (Kristofer Hivju) över Becks huvud.
Kommentar: Hur skulle det bli nu? En Beckfilm utan Gunvald Larsson? Det var nog ganska många av oss Beckentusiaster som ställde oss den frågan. En norrman plockades in för att täppa luckan. Problemet för Martin är att han inte varit inblandad i rekryteringsprocessen och för det blir han aningen gubbsur. Mer gubbsur blir han när han känner att Steinar kommer in och tar plats. Beck har också problem att komma över sorgen över sin fallna kollega, men rättsläkaren dyker oanmält upp och förgyller tillvaron. Bergman fortsätter att fundera på vad som hänt om han följt med Gunvald. Bland all ångest har de även en mordbrand att reda ut, samtidigt som de letar efter den försvunna Mercedes Pettersson. Pettersson som spelas av Sascha Zacharias som är dotter till ingen mindre än Sven-Bertil Taube, som själv inte direkt gjort bort sig på vita duken. Rent mästerlig i den första filmen i Millenniumtrilogin.
Steinar tar sig i sin roll och ett litet hopp tänds om att det ändå ska finnas en liten “gris”i gruppen. De löser såklart fallet och Steinar har skrivit in sig i Beckhistorien.
Citat: – Så sätt igång att snacka nu, annars blir det inga fler bullar (Steinar till misstänkt)
Betyg: 5 av 10
Premiär: 2016 (VoD)


33 – Vägs ände
Tre brutala mord sker i ett hus i en villaförort. Offren är en före detta polis, hans fru och deras 10-årige son. Beck-gruppen kopplas in och upptäcker ett dolt rum i offrens villa, med bland annat stulna vapen.
Kommentar: Martin blir brydd när spåren leder utredningen i riktning mot en före detta kollega, vilket får honom att tappa tron en aning. En puss på kinden från rättsläkaren skapar också bryderier fast åt i en annan riktning. Oskar Bergmans civila liv går upp och ner kan man ju säga. Fru och barn har flyttat ut och han välter väl i sig lite för mycket av Kapten Haddocks favoritdryck. Utredningen försvåras då ingen vill lämna uppgifter, samt att den sliskige chefen Klas Fredén dras in tack vare gamla länkar. Vid sidan av så kämpar Steinar och hans ex med sin dotter som lever ett liv de inte anser lämpligt. Skön grej är att både Steinar och Martin börjar trötta på chef Fridén och börjar med lite fulspel bakom hans rygg. Seg start på filmen, men sista halvtimmen drar det igång rejält. Totalt sett en bra rulle!
Citat: – Jag har behov av social kontakt under alkoholiserade omständigheter (Steinar känner behovet…)
Betyg: 6 av 10
Premiär: 2016 (VoD)


34 – Sista dagen
Under ett stilla morgonpass försöker två trafikpoliser stoppa en bil som kört för fort, men blir beskjutna när bilen till slut stannar. Rikslarm utfärdas och ett stort pådrag kopplas på med Beck-gruppen i spetsen. Sommarens första dag blir lång för Beck-gruppen, då mördaren har fler offer på sin lista.
Kommentar: Dramatisk start. Beck ska snacka med sin nya chef. Väl där går chefen på i ullstrumporna om hur han hatar tråkig fotboll, och vem gör inte det?

Beck ändrar helt klart inrikting på samtalet när han säger att han vill säga upp sig med omedelbar verkan. Chockerande minst sagt. Sen kommer larmet in och han får pausa sitt uppsägande ett tag.

Jakten på Raymond Stefan Mattsson går på i full fart med en del sidospår. Tar sig väl egentligen inte ordentligt förrän mot slutet då det istället blir jäkligt stressigt, om inte annat för Steinar.
Citat: – Varför är det aldrig nog? (Beck efter att fallet löst sig och där Steinar sagt att de gjort allt de kunnat)
Betyg: 4 av 10
Premiär: 2016 (VoD)


35 – Ditt eget blod
En man misshandlas till döds i Mellanöstern. I Stockholm försvinner en ung kvinna på väg hem från arbetet. Två händelser som kommer att visa sig ha med varandra att göra. Eftersom Martin Beck har sagt upp sig, leder Steinar Hovland sökandet efter kvinnan. Men Martin dras snart in fallet när han hjälper Säpo att utreda en misstänkt terrorist.
Kommentar: Inger och en skäggig (!) Martin är på vinprovning. Efteråt pratar de om Micke och att han skulle fyllt 45 år. Har ni missat vem Micke var så får ni kolla “Vita nätter”.

Samtidigt sker en telefonkonversation där två muslimer snackar om ett förestående dåd. Ena parten vill inte göra det, vilket verkar vettigt, medan den André trycker på. Mycket hets och höjda röster.

Det rådet mystik kring den försvunna kvinnan och när Oskar och Jenny förhör föräldrarna ber Jenny om ett klassiskt toabesök. Lillasystern visar vägen och berättar en del som hon inte velat säga inför föräldrarna.

Martin, som slutat, upptäcker att hans passerkort inte längre funkar och något besvärad får han bära en gästbricka när han ska besöka Säpo för att hjälpa till.

När Martins fall och gruppens fall får en gemensam nämnare så börjar det hända grejer.

En ganska blek story som tar sig lite på slutet. Filmerna just här håller inte klassisk kvalitet. De har en annorlunda approach än Gunvalderan som inte fäster lika starkt.

Citat: – Man måste ha flygcert på den där. (Random gubbe som ser en bönematta i en påse)
Betyg: 5 av 10
Premiär: 2018 (VoD)


36 – Den tunna isen
En omtyckt hockeytränare för förortens juniorer hittas knivmördad. Har mordet med hans sidoprojekt att göra – att lära flyktingar att åka skridskor? Martin Beck, som kommit tillbaka i en högre befattning, kämpar med att hitta en ersättare för Steinar, som dock blir allt mer sugen på att stanna kvar i sin nya roll som gruppchef.
Kommentar: En grinig förälder utmärker sig på hockeyträningen. Pappan går till verbal attack mot tränaren som han anser vara usel på sitt uppdrag att träna sonen och hans lag. Gruppen som kommer på efteråt är ett gäng invandrare. Efter kvällens ispass påträffas tränaren ihjälhuggen i ett omklädningsrum.

Misstankarna mot invandrarna ökar, och det pågår nåt slags fuffens med en av killarna.

På det personliga planet känner Oskar att han har lite hugg på kollegan Jenny. Något som visar sig inte bli aktuellt. Vilhelm ska sluta gymnasiet och morfar Martin blir lite orolig för omväxlings skull.

Spaningen tar oss med på de uppenbara spåren, men föga överraskande så tar det en helt annan vändning.

Citat: – Matchen är slut. 4-3 till Modo! (Grannen efter att hans eget inbrottslarm gått igång)
Betyg: 4 av 10
Premiär: 2018 (VoD)


37 – Utan uppsåt
Beck-gruppen, med Alex Beijer som ny gruppchef, får ett fall där en 12-årig flicka hittat sin mamma död nedanför trappan i hemmet. Är det en olycka eller ville någon den ensamstående mamman något ont? Det visar sig att familjen lever med skyddad identitet och under utredningens gång tar fallet flera överraskande vändningar.
Kommentar: Det är inte första gången i Beckhistorien där en misstänkt heter Ove. Ett gammal slitet ex även denna gång. Alex Beijer gör sin första dag som gruppens chef och Steinar är väl sådär glad över det då han också sökte jobbet. På hemmafronten sliter Steinars fru med att svara på sms från vänsterspåret Geir, något som dottern Lina har full koll på.
Spänningen mellan Hovland och Beijer är spänd och Beck står i mitten och funderar på om det blev bra som det blev. Det visar sig också att mordoffret inte varit den ängel man kanske trodde hon var.

Däremot verkar den sliskige Fredrik Sidell vara en riktig gris och många spår går åt det hållet. Det är för övrigt en hel del osköna karaktärer i den här filmen. Många att inte tycka om så att säga.
Citat: – Det är en av nackdelarna med att vara nykter! (Beck till den nyktre(!) och torrlagde grannen som meddelar att han fryser.
Betyg: 5 av 10
Premiär: 2018 (VoD)


38 – Djävulens advokat
En man går in på en restaurang, skjuter ned dess ägare och försvinner sedan snabbt. Mordet ser ut att vara en gänguppgörelse och inga vittnen säger sig minnas något. Under ledning av nya chefen Alex börjar gruppen, tillsammans med rotelchef Martin Beck, att utreda fallet som kommer att bli särskilt känsligt för en av poliserna.
Kommentar: Ett mord i inledningen hör ju till vanligheterna i de här filmerna. En sliskig och skum advokat lite mindre. Dessutom går det åt helvete på hemmaplan för Steinar då frun drar hem till Oslo och den där Geir.
Den sliskige advokaten visar sig vara Alex Beijers bror, och att han försvarar kriminella gör ju att storyn får en tidig twist. På tal om sliskiga personer, Klas Fredén dyker upp igen och försöker underminera och lisma in sig hos Steinar. Men det är inte bara Fredén som dyker upp. Det är också en otrevlig dansk som får en central roll i det här.
Brodern Paul blir mer och mer insyltad vilket får konsekvenser för Alex.
Citat: – Ja…där fick du en bit verklighet som du inte hade bett om. (Steinar till Jenny efter ett samtal med frun)
Betyg: 5 av 10
Premiär: 2018 (VoD)


39 – Undercover
En ung gängmedlem hittas mördad och Beck-gruppens utredning pekar mot ett knarknätverk. Klas Fredén har under lång tid haft nätverket under bevakning och Beck-gruppen, med Alex Beijer i spetsen, får på nåder arbeta parallellt med mordutredningen. Hon hamnar snart på kollisionskurs med Fredén, vilket gör att även Martin Beck, numera rotelchef, blir inblandad i fallet.
Kommentar: Den första ur den sista omgången filmer. Vi får bekanta oss med Josef vilket enligt mig är ett riktigt piggt och skarpt tillskott. Det återbördas ett uns av gammal hederlig ”Gunvaldmentalitet” igen vilket aldrig är fel. En annan som dyker upp är ju den sliskige Klas Fredén. Han dyker som vanligt upp med sitt alldeles charmerande sätt. Beck själv kommer längre och längre ifrån själva utredningarna då han numer är rotelchef. Här blir han dock indragen.
Steinar har barnen i Oslo och längtar efter dom. Oskar Bergman, det gamla stjärnskottet, försöker lära Steinar att swipa på Tinder. Väl där kör det ihop sig då Inger visar Martin att ”Steinar är på marknaden”. Martin får se bilden och…swipar, vilket gör att Inger och Steinar matchar. Spänt läge…
Rent polisiärt blir det trångt åt Josef och det drar ihop sig.
Ellen Jelinek spelar polis i filmen. Känner ni igen efternamnet så är ni nog gamla nog för att komma ihåg namnet på hennes man, Robert Jelinek. Sångare och frontman i bandet The Creeps. Men nu är det inte sångaren Robert utan skådespelaren Robert hon är gift med, alltså en hel annan person. Rörigt? Ja, kanske, men det är väl så det ska vara i polisfilmer!
Citat: – Det här är väl värt en skvätt, va? (Granne efter att han hjälpt Martin låsa upp dörren)
Betyg: 6 av 10
Premiär: 2020 (VoD)


40 – Utom rimligt tvivel
Under ett spontant ingripande görs ett makabert fynd i bakluckan på en bil. Josef och Oskar hamnar snabbt i skottlinjen för en tillsynes kallblodig mördare. Men allt är inte vad det ser ut att vara. Det blir Alex uppgift att leda utredningen av en ovanlig och ofattbart grym mordgåta, allt medan Beck-gruppen sätts under hård press både internt och externt. 
Kommentar: Han blir inte yngre, Martin. Han hör musik, men det är tydligen ingen annan som hör det han hör. Oskar, Jenny och Josef är på utbildning och efteråt hör grabbarna bråk och går och kollar. Det visar sig vara en felparkerad bil, en förvirrad man och en bärgare. Det slutar med att Josef hittar ett barnlik i bagagen medan Oskar följt med den förvirrade killen upp för att hämta nycklarna. Där börjar det dock hända grejer.
Internutredningen är på Josef som plockas bort. Han är inte nöjd, kan man lugnt säga. Däremot luskar han lite själv och sätter gruppen på rätt spår. Ett spår som leder till den förvirrande mannens halvbror och hans inlåsta fru.
Mitt i alla märkligheter börjar allt bindas samman från olika lite håll.
Allt är dock inte som man vill få oss att tro…

Citat: – Ja, då lär de ju ligga kvar (Alex efter att Josef sagt att det kan ligga lik inne i huset det ska gå in i)
Betyg: 4 av 10
Premiär: 2020 (VoD)


41 – Döden i Samarra
En av kandidaterna till Nobels fredspris blir brutalt knivmördad i centrala Stockholm, efter att precis ha lagt fram bevis om krigsbrott. Beck-gruppen misstänker att det rör sig om ett politiskt mord men utredningen kompliceras av att Alex har en nära relation med ett huvudvittne. Dessutom pressas de av Klas Fredén att lösa fallet innan SÄPO tar över.
Kommentar: Filmen startar inne på fina och trevliga hotellet Frey där några herrar sitter och snackar. Nästa gång vi får se gubbarna så är en dödad och den andre sitter bredvid honom. Alex Beijer kommer mitt i allt och är som det verkar bekant med den överlevande.
Allt blir ännu märkligare när Olle Sarri dyker upp som bister och hemlighetsfull Säpogubbe. Inte riktigt sådana roller man sett den gode Sarri i tidigare.
Alex Beijer har nån slags suspekt relation till vittnet Majid Awani och det visar sig att de har en gemensam historia från förr, vilket strular till en del saker.
För Martins del är den egna hälsan i fokus. Han är lite risig kan man väl säga.
Många lösa trådar och lite rörigt bland alla syrier de letar efter.
Citat: – Måste ha tagit fel på gas och broms (Josefs sätt att med hjälp av bilen ta itu med en brottsling med diplomatisk immunitet)
Betyg: 4 av 10
Premiär: 2020 (VoD)


42 – Den förlorade sonen
I en skog hittas liket av en man som visar sig vara Viktor Eklund, anmäld saknad fem år tidigare. Hans mamma är den kända författaren Cecilia Eklund som precis lyckats lägga hans försvinnande bakom sig. Det var Martin Beck som en gång höll i utredningen, men Alex tycker att den är ovanligt tunn och inte liknar hans vanliga arbete.
Kommentar: Den nyaste av alla filmer, och också en mycket bra sådan. Då den är helt färsk tänker jag inte avslöja något utan den får bli tittad på av fler först. Fyra nya filmer ska spelas in 2021 vilket såklart är kanonkul!
Citat: – Tjena Viktor! (Josef när en säck med likdelar bärgas ur en sjö)
Betyg: 7 av 10
Premiär: 2021 (VoD)